Szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás esetén különösen nagy szerepe van a rendszeres, megfelelően végzett mozgásnak.

 

A “megfelelően végzett” rész nagyon fontos, hiszen ebben az esetben sokkal jobban oda kell figyelni, hogy miből, mennyit, hogyan csinálunk.

Valószínűleg sokan gondolják úgy, hogy aki szív- és érrendszeri problémákkal küzd, az egyáltalán ne is mozogjon, hiszen csak “feleslegesen” erőlteti magát. Pedig a rendszeres testmozgás számos olyan jótékony hatással bír, ami jelentősen javíthat a magas vérnyomással és egyéb szív- és érrendszeri problémákkal küzdő emberek életminőségén és egészségén. Az edzés csökkenti a szívizomzat oxigénigényét, megerősíti a szívet, csökkentheti a vérnyomást, a vércukorszintet és a koleszterinszintet is, valamint segít a fogyásban és megőrizni a testsúlyt.

FONTOS, hogy mindig konzultálj az orvosoddal, mielőtt bármilyen új edzésformába kezdenél! Elsősorban az aerob mozgásformák ajánlottak, mivel ezek a tüdőt és a szívet is hosszabb időn át megdolgoztatják, emellettt pedig javítják a vérkeringést és növelik az állóképességet. Mindig melegíts be edzés előtt, legalább 5 percig. Végezz olyan nyújtásokat, amikben van mozgás (karkörzés, láblendítés), hogy kicsit emelkedjen a pulzusod és beinduljon a vérkeringés a szívben és az izmokban. De edzés után figyelj a levezetésre is; folytasd az adott mozgásformát, csak lassabban, amíg kifújod magad.

Veszélyes lehet viszont minden olyan edzésforma, ami intenzív, hirtelen megterhelést jelent a szívnek, mint például a súlyemelés, fekvőtámasz, gyors futás vagy bármilyen versenysport. Kerülj minden olyan mozgást, ami hirtelen felülést, felállást igényel, vagy mellkasi fájdalmat okoz.

Szabó Krisztina - anyagcsere szakértő