Az LDL – vagy más néven rossz koleszterin – szintjének megemelkedése hosszú távon súlyos gondokat okozhat. Többek között felelős lehet a szívinfarktusért, a tüdőembóliáért, a stroke-ért és több daganatos betegség kialakulásáért is.

 

Ezeket a kockázatokat jelentősen tudjuk mérsékelni, ha új, koleszterinbarát szokásokat és technikákat vezetünk be konyhánkban. Íme néhány ezek közül!

Ma már nem csak a felnőtteknél, hanem a gyerekeknél is nagyon gyakran mérnek magas koleszterinszintet (egy 2015-ben publikált kutatás szerint az Amerikai Egyesült Államokban a kiskorúak 7 százalékánál meghaladta az LDL koleszterin szintje az egészségügyi határértéket), aminek a mozgásszegény életmód mellett egyértelműen az egészségtelen táplálkozás az oka a szakértők szerint. Nagyon fontos tehát nemcsak a magunk, hanem a következő generáció egészsége miatt is, hogy olyan főzési technikákat vezessünk be a mindennapokban, amelyek segítik a helyes táplálkozást, és elejét veszik az LDL koleszterinszint megemelkedésének. Számos hasznos módszer létezik erre – mi most olyanokat gyűjtöttünk össze, amely a mindennapi zsiradékhasználatot segít drasztikusan lecsökkenteni!

„Zsírozás” helyett teflon edények

A zsírral történő sütés gazdag ízeket eredményez, de a koleszterinszint szempontjából egyáltalán nem hasznos, ráadásul gyakran nem is az íz miatt teszünk zsírt vagy olajat a serpenyőkbe, hanem azért, hogy ne égjen oda az étel. Ezt a technikát teljes egészében ki lehet iktatni a mindennapokból azzal, ha teflon edényeket használunk! Nem mindegy azonban, hogy milyet, hiszen az olcsó, névtelen gyártók edényei hamar tönkremennek. Mindenképpen érdemes az olyan megbízható és nagy tapasztalattal rendelkező márkák termékeit használni, mint amilyen a Teka is, amely olyan tartós, tapadásmentes serpenyőket forgalmaz, amikben gyakorlatilag egyáltalán nincs szükség extra zsiradékhoz a sütéskor.

Párolás sütés helyett

A zsírban sült húsok, bundás zöldségek és hasonló ételek nagyon finomak, de semmivel sem gazdagabbak az ízeik, mint azoké, amiket párolunk. A párolás nagy előnye, hogy nem szükséges hozzá zsiradék, és ha jó edényt választunk hozzá – például egy római tálat vagy cserépfazekat –, sokkal jobban megőrződnek az ételek ízei, arról nem is szólva, hogy párolás közben az értékes vitaminok, tápagyagok nem „sülnek” ki az alapanyagokból.

Bánj gondosan az olajjal!

Ha már mindenképpen kell zsiradék egy étel alá, akkor használjunk növényi olajokat, hiszen az állati eredetű zsírok (és a kókusz- és pálmaolaj is!) telített zsírsavakat tartalmaznak, ami kifejezetten egészségtelen. Az olíva-, mandula- és mogyoróolaj viszont egyszeresen telítetlen, a napraforgó, len, szója és tökmag olaja pedig főként többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Ugyanakkor ezekkel a zsiradékokkal gondosan kell bánni, mert a telítetlen zsírsavak hőre érzékenyek, és sütéskor transzzsírsavakká és egyéb káros, koleszterinszintet növelő termékké alakulnak. Például olívaolajat nem tanácsos sütéshez használni, mert kifejezetten alacsony a hőtűrő képessége – hidegen viszont nagyon finom, és kifejezetten koleszterinbarát hozzávaló számos salátához, húshoz és halételekhez is! Ha áttérünk a növényi olajok használatára, akkor ügyeljünk rá, hogy az előírt sütési hőmérsékletük fölött ne használjuk őket, és minden sütéshez friss adagot öntsünk az edénybe!

Használj olajpermetezőt!

Mivel a koleszterinszint szempontjából fontos, hogy minél kevesebb zsiradékot vigyünk be a szervezetünkbe, ezért az olajpermetező – ami tulajdonképpen egy egyszerű spray – kifejezetten hasznos minden háztartásban. Ezzel ugyanis töredékére csökkenthetjük a sütéskor felhasznált olaj mennyiségét!

Ne égjen a zsír, de hideg se legyen!

Mivel az égő zsírban káros transzzsírsavak keletkeznek, a nem eléggé forró zsír pedig nem süt, hanem beszívódik az ételbe, ezért jó, ha a konyhai gépeink is alkalmasak rá, hogy pontosan tudjuk velük szabályozni a sütési hőmérsékletet. A már említett Teka termékei között érdemes ezeket megkeresni: találunk itt például olyan indukciós lapokat és profi sütőket, amikkel nagyon precízen tudunk beállítani minden sütési és főzési paramétert!