A nyilvánosság számára is elérhetővé vált az a közel 2,5 millió mérésből összeállított térkép, amely korcsoportokra, lakóhelyre és nemekre bontva mutatja meg a magyar lakosság átlagos összkoleszterin értékeit. Az adatokból kiderül, hogy bár közel sem állunk olyan rosszul e kérdésben, mint 20 évvel ezelőtt, a 40-65 év közötti korosztály egészségét még mindig komolyan fenyegeti a magas koleszterinszint. Egy kicsivel több testmozgással azonban sokat tehetnek az egészségükért.

 

Jellemzően a nyugdíjas kort megelőző 25 aktív évben ugrik meg a magyarok koleszterin szintje, és emelkedik a még normálisnak tekinthető 5,2 mmol/liter-es egészségügyi határ fölé a nemrégiben közzétett, és bárki által böngészhető Országos Koleszterintérkép szerint. A jelenségnek számos oka lehet, amelyek közt az egyik legvalószínűbb az, hogy ebben az életszakaszban már jóval kevesebb energiát fordítunk az aktív, rendszeres testmozgásra. Pedig a szakértők egybehangzóan állítják, hogy egy napi 20 perces tempós gyaloglással is látványosan és rövid időn belül javítható lenne a vérünkben található jó és ártalmas koleszterin aránya.

Mozgással védd az ereid egészségét!

„Lehet, hogy az összkoleszterin értékét nem viszi lejjebb a rendszeres testmozgás, mégis sokkal jobban működik majd a szervezet, mert a jó-rossz koleszterin aránya kedvezőbben alakul, ha napi rendszerességgel mozgunk” – hangsúlyozta Dr. Reiber István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvosigazgatója. A szakértő szerint a rendszeres testmozgás két irányból is jótékonyan hat az érrendszerünkre: egyfelől mérsékli a koleszterin érkárosító hatását, másrészt pedig csökkenti a különféle gyulladásos tényezőket. „A mozgásszegény életvitel következtében felgyarapodott hasi zsír sejtjei ugyanis olyan anyagokat lövellnek az érrendszerünkbe, amelyek érgyulladást okozhatnak, a zsírrészecskéket pedig olyan kedvezőtlenül alakítják át, hogy azok szó szerint „bele ragadnak” az érfalba, ami érelzáródáshoz vezet. A mozgás hatására viszont csökken a zsír mennyisége a testben, így mondhatjuk, hogy a rendszeres testmozgás nem csak a koleszterinre gyakorolt pozitív hatása miatt érvédő hatású, hanem azért is, mert a zsíranyagcserét kedvezően befolyásolja.”

Negyed óra intenzív mozgás naponta

Ahhoz, hogy a vérben keringő jó és rossz koleszterin aránya és mértéke a lehető legideálisabb legyen lehetőség szerint naponta 15-20 perc mozgásra van szüksége egy felnőtt embernek –vagy ha ennyi időt nem is tud rá áldozni, akkor hetente legalább háromszor egy órát kellene mozognia. Azonban nem csak a mennyiség, hanem a minőség is fontos ebben a kérdésben a szakértők szerint. „Lényeges, hogy ez a testmozgás folyamatos legyen” – figyelmeztet Dr. Reiber István. „Az emberek nagy része napközben sokat jön-megy, bevásárol, dolgozik, de ezek a rövid ideig tartó, ám fárasztó mozgások mégsem hasznosak a koleszterin érték szempontjából. Ami számít, az az, hogy a mozgás megszakítás nélkül és lehetőleg intenzíven menjen végbe.  Hogy hogyan mozgunk, az már kevésbé fontos: lehet ez akár egy séta, kocogás vagy úszás, de kerékpározás, tánc vagy bármilyen más mozgásforma is megfelelő.” A tesymozgás mellett a helyes táplálkozás is jelentősen befolyásolja a koleszterinszintet, a kiegyensúlyozott és változatos étrend az egészséges életmód részeként nagyban hozzájárul a koleszterinszint csökkenéséhez. Az olyan funkcionális élelmiszerek fogyasztása, mint a Flora ProActiv akár már 2-3 hét alatt 7-10%-os koleszterintszint csökkenést eredményezhetnek, napi 30g ProActiv bevitele esetén.

A ProActivban található hozzáadott növényi szterinek klinikailag igazoltan segítenek csökkenteni a koleszterinszintet az LDL (rossz)-koleszterinszint csökkentésén keresztül. Ehhez napi 1,5-2,4 g növényi szterin (30g ProActiv) rendszeres bevitelére van szükség, a kiegyensúlyozott és változatos étrend és egészséges életmód részeként, beleértve a gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztását a karotinszint fenntartása érdekében.

A csökkenés mértéke akár 7-10%-os is lehet, már 2-3 hét alatt.

A magas koleszterinszint a szívkoszorúér-betegség kialakulásában kockázati tényező. A betegségnek több kockázati tényezője is van, és a kockázati tényezők egyikének megváltozása nem feltétlenül eredményez kedvező hatást önmagában.

1 adag, azaz 10g ProActiv 0,54g növényi szterint tartalmaz. A napi 3 adag, azaz 30g ProActiv kb. 3-4 szelet kenyér megkenésére elegendő. Kerülni kell a hozzáadott növényi szterinek 3g/nap mennyiségét meghaladó fogyasztását.