- Fogyasszunk naponta többször gyümölcsöt, zöldséget, leginkább nyersen, mert ebben a formában tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot.
- Használjunk telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi margarinokat és olajokat! Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez, és ezek a zsírsavak nagyobb arányban fordulnak elő a növényi, mint az állati eredetű zsiradékokban.
- Ha tehetjük, legalább hetente egyszer fogyasszunk tengeri halat.
- Csökkentsük a sóbevitelünket! A sós íz részben pótolható szárított zöld fűszernövényekkel.
- Ne haladja meg a 300 mg-t a napi koleszterinbevitelünk! Kerüljük az állati eredetű zsírokat, és figyeljünk oda a tojásfogyasztásra.
- Fokozatosan csökkentsük életünkben a cukros ételek, italok fogyasztását. A cukor “felesleges kalória”, hiszen a magas energiatartalmon kívül nincs benne más hasznos tápanyag.
- Vegyünk teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut! Ezek fogyasztása azért ajánlott, mert értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, és a bennük lévő rostok könnyítik az emésztést.
- Naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot igyunk! Ez lehet víz, cukrozatlan tea vagy frissen facsart gyümölcslé.
- Együnk változatosan, mértékletesen és rendszeresen, és inkább naponta többször kevesebbet; lehetőleg mindig mást, hogy minden szükséges tápanyagból biztosítsunk szervezetünknek.
- Adjuk meg a módját! Készüljünk rá az étkezésre és rágjunk alaposan, mert ez segíti a jobb emésztést. A szervezetnek körülbelül 20-30 percre van szüksége, hogy jelezze: eleget ettünk.
Szabó Krisztina - anyagcsere szakértő