Mozgás az alacsonyabb koleszterinszintért

 

A koleszterinszintet kordában lehet tartani, de ehhez étkezésünk mellett a mozgásra is oda kell figyelni. A fizikai aktivitás rendkívül fontos, főleg abban az esetben, ha koleszterin szintünk elhízás miatt lett magasabb. Számos kutatás igazolja, hogy az egyik leghatékonyabb koleszterincsökkentő módszer a mozgás.
A fizikai aktivitásnak ebben az esetben nagy szerepe van.

Életmódbeli változtatásokkal és mozgással pozitívan befolyásolható a koleszterinszintünk.
Testmozgás hatására az összkoleszterin-szint csökkenése mellett növekszik a HDL-koleszterin aránya is.

A rendszeres testmozgás minden esetben javasolt, de fontos, hogy aki nulláról kezdené, előtte szakemberrel konzultáljon, mit, milyen intenzitással érdemes csinálnia.

Minden edzésemet azzal kezdem, hogy az újonnan érkezőket részletesen kikérdezem korábbi sérüléseikről, jelenlegi állapotukról, vérnyomásról, cukorbetegségről egyaránt.


Mi legyen az első lépés?

Szakítani kell a mozgásszegény életmóddal és el kell határoznunk magunkat, hogy fokozatosan bevezetjük életünkbe a sportot. A testmozgás jó hatással van a vér koleszterin szintjére.

Jó motivációs tényező, és kellőképpen hatékonyság növelő, ha az ember egy olyan smart rendszerrel edz, mely a Highlander Club-ban rendelkezésre áll. Nem kell már edzésnaplót vezetni és számolni az elégetett kalóriákat, hiszen ez a teremben működő okos edzésrendszer kiszámol helyettünk mindent. Így mindig nyomon tudjuk követni fizikai állóképességünk fejlődését.

Fontos a fokozatosság!

Amennyiben hónapok, vagy esetleg évek óta nem mozogtunk, óvatosan kell elkezdeni minden testmozgást, és fontos, hogy figyeljük, miként reagál a testünk a fizikai erőfeszítésekre.
Érdemes kezdetben futás helyett élénk tempójú, hosszabb időtartalmú sétákkal kezdeni, de próbálkozhatunk más mozgásformákkal is.

Javaslatom ilyen esetben a saját testsúlyos TRX edzést, mely a funkcionális edzés egyik legkedveltebb formája. A TRX teljes testtel végzett, saját testsúlyos edzésforma. Ennél az edzésformánál a sportoló ellenállásként a saját testsúlyát használja, az intenzitást saját maga határozza meg. A TRX bárhol alkalmazható, bármilyen szinten, 12 éves kortól felfelé. Ez az edzésforma amellett, hogy fejleszti az erőnket, állóképességünket, koordinációnkat és hajlékonyságunkat, még az ízületeinket is kíméli.

A TRX mellett javaslom továbbá a CORE edzésünt is. Ez egy olyan edzéstípus, amely a törzs mélyizmaira koncentrál. Megcélozza az összes olyan izomcsoportot, amely stabilizálja  a medencét és a gerincet.
Mindkét edzésformát ajánlom egészségmegőrzés és terápiás céllal is.

Edzéseimet úgy építem föl, hogy sérülések ne történjenek. A rendszeresen végzett mozgást sokkal többre tartom, mint a ritkán végzett, intenzív testedzést.

Bármennyire is jó ezt hallani, vagy sem, mozgással lehet a legtöbb energiát elégetni.
Heti három alkalom 60 perc, közepes intenzitású TRX, CORE edzéssel hatalmasat léphetünk előre a koleszterin szint csökkentése érdekében.

A rendszeresség azért fontos, hogy az anyagcsere át tudjon állni. Ezért javaslom, a TRX-et és a CORE edzést, mert mindkét edzésforma kímélően hat, de mégis teljes átalakulásra számíthatunk.

Nem csak a koleszterin szintjének csökkentésére ajánlom a heti 3-4 alkalmas 60 perces mozgást, hiszen egy ilyen életmódváltás sok más pozitív változást is hoz életünkbe.

Hegyi Csaba
funkcionális oktató, tréner