Ma már nem csak orvosi utasításra, laborvizsgálat során mérhető meg a koleszterinszintünk, hanem otthon vagy némi pénzért sok patikában is elvégezhető. Mutatjuk, mire kell figyelni, ha magunknak mérünk!

 

A koleszterinszint karbantartása nagyon fontos dolog, hiszen ha „elszabadul” a „rossz” (LDL) koleszterin mennyisége a vérünkben, az hosszú távon növelheti a vérnyomást, súlyosan rongálhatja az ereket és tönkreteheti azok rugalmasságát. Sajnos a magas koleszterinszintnek alig vannak szemmel látható jelei. Azonban ritkán a szemhéjon kialakulnak tőle sárgás, kiemelkedő zsírpárnák, elszíneződik a szaruhártya széle, és előfordulhat szapora szívverés, légszomj vagy mellkasi fájdalom – ám ezek a legtöbb esetben egyáltalán nem mutatkoznak. Ezért az egyetlen biztos módszer arra, hogy a koleszterinszintünk állapotáról információt szerezzünk, az, ha megmérjük. Sokáig erre csak laborban, orvosi beutalóval volt lehetőség, de ma már saját magunk is megtehetjük vagy az ország számos patikájában kérhetünk ilyen szolgáltatást.

Ezek a szabályok, ha magunknak mérjük

Ma már a vércukormérőhöz hasonlóan koleszterinmérő készülékeket is vásárolhatunk, amivel otthon, magunknak mérhetjük meg a vérünk koleszterinszintjét. Ezek modern és hasznos készülékek ugyan, de azért legyünk tisztában azzal is, hogy tökéletesen megbízható eredményt még ma is csak az alapos, profi laborvizsgálat ad! Ha mégis magunknak mérünk, akkor be kell tartanunk azt a szabályt, hogy csak úgy mérjük, hogy előtte 12-14 óráig nem eszünk, mert a trigliceridértéket az étkezés befolyásolja. Érdemes a reggeli, délelőtti órákra időzíteni a mérést, hiszen éjszaka jellemzően nem veszünk magunkhoz táplálékot. Fontos továbbá, hogy az összkoleszterinszintet legalább két alkalommal kell mérni, ha az otthoni mérés mellett döntünk, hogy biztosabb eredményt kapjunk.

Mit jelentenek az eredmények?

A házi használatra szánt készülékkel a vér összkoleszterinszintje mérhető, tehát az LDL- és a HDL-koleszterin szintje külön-külön nem határozható meg – ezek mérését laborban kell elvégeztetni. A készülékek mmol/l-ben adják meg az eredményt, de előfordul a mg/dl is az amerikai piacra szánt modelleknél. Ezek esetében 38,67 mg/dl felel meg 1 mmol/l –nek. Egy egészséges, 65 év alatti felnőttnél az ideális összkoleszterin szint 3,88 -5,2 mmol/l között mozog, ha nem sokkal e feletti értéket kapunk, akkor érdemes elgondolkozni egy diétán és rendszeresebb mozgáson. Ha jelentősen felette van a kapott eredményünk az egészségügyi határértéknek, akkor feltétlenül forduljunk orvoshoz, és végeztessünk el egy részletesebb laborvizsgálatot!

Forrás: webbeteg.hu , hazipatika.com